Ämnesomsättningen, eller metabolismen, är kroppens motor som håller allt i gång. Varje gång du äter mat, omvandlas den till energi som din kropp behöver för att fungera. Hur effektivt din kropp använder och lagrar denna energi är avgörande för din vikt och hälsa.
Vissa människor har en snabb metabolism och kan bränna energi (kalorier) mer effektivt, medan andra har en långsammare metabolism och lagrar mer energi som fett. Men oavsett din naturliga ämnesomsättning, spelar kvaliteten och mängden av det du äter en stor roll i hur din kropp använder energin.
Insulin: Hormonet som styr fettförbränningen
En av de viktigaste faktorerna för hur din metabolism fungerar är hormonet insulin. Insulin hjälper cellerna att ta upp socker (glukos) från blodet och använda det som energi. Varje gång du äter, särskilt mat med mycket kolhydrater, stiger ditt blodsocker och kroppen släpper ut insulin.
Men insulin gör mer än att bara reglera blodsockret – det är också ett fettinlagrande hormon. När insulinet är högt, signalerar det till kroppen att lagra fett och hindrar fettförbränning. Det är därför som många som äter mycket socker och snabba kolhydrater kan ha svårt att gå ner i vikt, även om de minskar sitt kaloriintag. Så länge insulinet är högt, har kroppen svårt att bryta ner och bränna fett.
När insulinresistens utvecklas
Om du regelbundet äter en kost som höjer blodsockret – tänk processad mat, socker och raffinerade kolhydrater – måste din kropp hela tiden producera mer insulin för att hålla jämna steg. Över tid kan dina celler bli mindre känsliga för insulin, vilket innebär att kroppen måste producera ännu mer insulin för att hantera samma mängd socker. Detta kallas insulinresistens.
Insulinresistens är en gradvis process. Det kan ta flera år att utveckla, och det börjar ofta med viktuppgång, särskilt runt magen. När kroppen är insulinresistent lagrar den mer och mer fett, samtidigt som fettförbränningen blockeras. Detta är ett förstadium till typ 2-diabetes och kan också leda till andra hälsoproblem som högt blodtryck, hjärtsjukdomar och fettlever.
Man kan med ett enkelt blodtest se hur man ligger till genom att mäta sitt långtidsblodsocker (HbA1c). Det kan göras med hemmatest eller på en vårdcentral eller annat provtagningsställe och kostar bara några hundralappar. Ett värde över 42 mmol/L indikerar att man har prediabetes vilket är ett tecken på att man varit insulinresistent ett längre tag, och att man behöver förändra sin livsstil för att vända utvecklingen.
Hur mår man när man är insulinresistent?
Insulinresistens påverkar inte bara vikten utan också hur vi mår i vardagen. Vanliga symptom på insulinresistens inkluderar:
• Kraftig trötthet efter måltider, särskilt efter att ha ätit kolhydratrik mat.
• Hungerkänslor mellan måltiderna, ofta med sug efter socker eller snabba kolhydrater.
• Viktuppgång, särskilt runt midjan, som kan vara svår att bli av med.
• Hjärndimma och svårigheter att fokusera.
• Humörsvängningar och ibland en känsla av nedstämdhet eller ångest.
• Högt blodtryck och ofta förhöjda kolesterolvärden.
Dessa symptom kan göra det svårt att hålla en aktiv och hälsosam livsstil, och många känner sig fast i en ond cirkel av trötthet, viktökning och sug efter ohälsosam mat.
Hur kan du vända utvecklingen?
Det positiva är att du kan påverka din ämnesomsättning och insulinresistens genom att göra medvetna förändringar i kosten. Forskning visar att en kost rik på protein, naturliga fetteren och en begränsad mängd med fiberrika kolhydrater är en av de mest effektiva metoderna för att återställa balansen.
• Protein håller dig mätt längre och stöder muskeltillväxt, vilket hjälper din kropp att bränna fler kalorier, även i vila.
• Fiberrika kolhydrater (som grönsaker och baljväxter) stabiliserar blodsockernivåerna och hjälper till att hålla insulinet lågt.
• Naturliga fetter från avokado, olivolja och nötter stöder din hormonhälsa och ger långvarig energi utan att höja blodsockret.
Genom att minska socker och raffinerade kolhydrater och istället fokusera på riktig mat som ger långvarig mättnad och stabila blodsockernivåer, kan du hjälpa din kropp att börja bränna fett igen. Och eftersom fettförbränningen är beroende av låga insulinnivåer, är detta nyckeln till att gå ner i vikt och förbättra hälsan på lång sikt.
Är du redo att ta kontroll över din hälsa?
Om du känner igen dig i symptomen på insulinresistens eller bara vill lära dig mer om hur du kan vända utvecklingen och få din ämnesomsättning att arbeta för dig, finns hjälp att få. Vi erbjuder ett kostnadsfritt samtal där vi kan prata om dina unika mål och behov. Vi går igenom hur du kan göra förändringar i din kost och livsstil för att balansera ditt insulin och förbättra din hälsa. Gå till fliken iniviyuell coaching och välj "Boka kostnadsfri rådgivning".
//Johannes